Sunday, October 8, 2017

Juodųjų serbentų, našlaičių ir vanilės desertas stiklinėje

Dar vienas gardus desertas stikinėje. Šį kartą iš P. Herme knygos "My Best". Knygoje yra pateikti 11 desertų su nuotraukomis ir "žingsnis po žingsnio" aprašymu. Hmm, žadėjau papasakoti apie knygą, bet dabar žiūriu, kad nelabai yra ką pasakoti. Ji pati už save kalba. Receptų nedaug, todėl nepasimeti tarp jų ir rinktis, aišku, lengviau kurį gaminti.  Receptai visi superiniai, juk atrinkti geriausi (nors mano dešimtukas jo receptų atrodytų gal šiek tiek kitaip).  Receptai gana aiškūs, su foto (daug gražių foto). Jei kalbėti apie ši receptą, tai kai tik sulaukiau sode juodųjų ir raudonųjų serbentų derliaus, iš karto pagaminau jį. Aš mėgstu kremus, todėl jis man tobulas - gaivus, serbentai gerai jaučiasi bet lengvas ir kreminis. Mniam, mniam :-)





Juodųjų serbentų, našlaičių ir vanilės desertas stiklinėje 


Sudėtis:

  • Našlaičių ir vanilės creme brulee
  • Juodųjų serbentų compote
  • Jaconde biskvitas
  • Našlaičių ir vanilės mascarpone kremas





Našlaičių ir vanilės creme brulee


  • 24 g želatinos lapelių (200 blumų) 
  • 1 l pieno
  • 280 g cukraus
  • 1 vanilės ankštis
  • 1 l grietinėlės ( 35-36 proc.)
  • keli lašiukai našlaičių ekstrakto
  • 480 g trynių

Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų.
Įkaitinkite orkaitę iki 90 C.
Užvirkite pieną su cukrumi ir vanilės sėklomis bei ankštimi ir palikite pritraukti 20 min. Nukoškite ir įmaišykite gerai atspaustus želatinos lapelius (jei skystis ataušo daugiau nei iki 60 C, pašildykite jį prieš įmaišant želatiną). Įmaišykite visus likusius ingredientus - grietinėlę, našlaičių ekstraktą bei trynius. Gerai išmaišykite ir padalinkite tarp desertui skirtų stiklinių. Rekomenduojama norma - 40 g, bet viskas priklauso nuo stiklinių dydžio. Sustatykite stiklines į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 min. Creme brulee centras turi būti apstingęs, jei ne - kepkite dar 5 min. Išimkite, ataušinkite ir laikykite šaldytuve. 

Creme brulee galima pagaminti ir su thermomikso pagalba. Čia yra aprašymas. 


Juodų serbentų compote:

  • 11 g želatinos lapelių ( 200 blumų)
  • 500 g juodųjų serbentų tyrės
  • 90 g raudonųjų serbentų tyrės
  • 115 g cukraus
  • 150 g apvirtų juodųjų serbentų

Apvirti juodieji serbentai:

  • 150 g vandens
  • 80 g cukraus
  • 150 g juodųjų serbentų (gali būti šaldyti)

Vandenį su cukrumi užvirti ir užpilti ant juodųjų serbentų. Uždengti ir laikyti šaldytuve per naktį. Prieš naudojant nukošti. 

Juodųjų serbentų compote:


Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų.
Juodų ir raudonų serbentų tyres sumaišykite su cukrumi. Nedidelę dalį mišinio pašildykite ir sumaišykite su gerai atspaustais želatinos lapais, kad želatina pilnai ištirptų. Sumaišykite su likusia tyre ir apvirtais juodaisiais serbentais.


Jaconde biskvitas:

  • 30 g sviesto
  • 150 g migdolų miltų
  • 120 g cukraus pudros
  • 200 g kiaušinių
  • 130 g baltymų
  • 20 g cukraus
  • 40 g miltų

Sviestą ištirpinkite.
Migdolų miltus ir cukraus pudrą sumaišykite virtuvės kombaino inde ir įpilkite 1/2 kiaušinių. Plakite su plakimo šluotele 8 min. Po truputį, atsargiai supilkite likusius kiaušinius ir plakite dar 10 min. Sumaišykite keletą šaukštų šio mišinio su sviestu. Baltymus suplakite su cukrumi (20 g) iki purumo ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Įmaišykite miltus ir tada - sviesto mišinį. 
Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. Biskvito tešlą tolygiai, plonai paskirstykite po silikoninį kilimėlį ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 5 min. Išimkite iš orkaitės, apverskite ir nuimkite silikoninį kilimėlį. Ataušinkite ir išpjaukite su apvaliu pjautuku apskritimus iš biskvito. Jie turi būti šiek tiek mažesni nei stiklinės, kurią naudojate, diametras. Pvz. jei stiklinė yra 5 cm, tai biskvitai turėtų būti 4,5 cm.


Į stiklines, ant creme brulee įdėkite juodų serbentų compote. Recepte rekomenduojama norma - 50 g., bet viskas priklauso nuo jūsų stiklinių dydžio. Ant viršaus padėkite biskvitą ir palikite porai valandų šaldytuve. 


Našlaičių ir vanilės mascarpone kremas:

  • 200 g mascarpone sūrio
  • našlaičių ir vanilės kremas (receptas žemiau)

Našlaičių ir vanilės kremas:

  • 3 g želatinos lapelių (200 blumu)
  • 1 vanilės ankštis
  • 250 ml grietinėlės
  • 50 g trynių
  • 60 g cukraus pudros
  • keli lašiukai našlaičių ekstrakto

Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų.
Grietinėlę sumaišykite su vanilės sėklomis ir ankštimi ir palikite pastovėti 30 min. Perkoškite ir užvirkite.Trynius energingai sumaišykite su cukrumi. Dalį grietinėlės užpilkite ant trynių, greitai išmaišykite ir grąžinkite į puodą. Virkite nuolat maišant kol mišinys pasieks 85 C.  Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite gerai atspaustus želatinos lapelius ir našlaičių ekstraktą. Uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite nakčiai šaldytuve. 

I virtuvės kombaino indą sudėkite mascarpone sūrį ir su K formos mentele, atsargiai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Per 3 kartus įdėkite našlaičių ir vanilės kremą ir  gerai išmaišykite. Įdėkite kremą į konditerinį maišelį ir išspauskite kremą ant biskvito ir juodų serbentų compote (rekomenduojama norma 25 g, bet viskas priklauso nuo stiklinės).  Viršų galima papuošti šviežiomis uogomis ir morengais. Skanaus.


Įkvėpimas: P. Herme "My Best" 


No comments:

Post a Comment