Thursday, January 14, 2016

Gaminame patys - lazdynų ir migdolų riešutų praline pasta



Praline pasta - tai karamelizuoti riešutai (jų mišinys arba vienos rūšies riešutai) sumalti iki pastos konsistencijos. Ji naudojama gaminti kremams, ledams, įdarams, pyragaičiams, tortams, saldainiams. 
Praline pasta yra gan brangi, todėl tikrai apsimoka ją pagaminti namuose. Be to namuose gaminta praline pasta turi dar viena didelį pliusą - ji yra traškesnė nei pirktinė. Namuose jus taip pat galite eksperimentuoti su prieskoniais. Į praline galima pvz. įdėti kardamono.
Be to, namuose jus galite koreguoti sudėtį - galite pagaminti praline tik iš lazdyno riešutų arba tik iš migdolų ar kitų riešutų. 








Lazdynų ir migdolų riešutų praline pasta



  • 300 g nuvalytų lazdyno riešutų
  • 300 g skrudintų migdolų riešutų (orkaitėje 10 min. 180 C)
  • 400 g cukraus
  • 100 g vandens
Pastaba:
Kaip nuvalyti lazdyno riešutus: įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Lazdyno riešutus įberkite į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min.  Perberkite riešutus  ant virtuvinio rankšluosčio (rankšluostį galima lengvai sudrėkinti). Suimkite rankšluosti taip, kad išeitų ryšulėlis su riešutais ir gerai patrinkite/paminkykite ryšulėlį. Tokiu būdu nuimsite beveik visą lazdyno riešutų odelę. 

Įkaitinkite orkaitę iki 120 C ir pašildykite joje riešutus. 
Puode sumaišykite vandenį su cukrumi ir virkite kol sirupas sušils iki 116 C. Įberkite į puodą karštus riešutus (tai labai svarbu, nes šalti riešutai labai sumažins sirupo temperatūrą. 
Išmaišykite ir virkite toliau. Iš pradžių riešutai pasidengs sirupu, vėliau kristalizuosis (jie bus aptraukti balta cukraus luobelė). Virkite toliau, kartas nuo karto maišant kol cukrus vėl ištirps ir virs karamele (tamsiai auksinės spalvos). Išverskite riešutus ant kepimo popieriaus lapo ir tolygiai paskirstykite. Palikite ataušti.
Dalimis sumalkite virtuvės kombaine arba su blenderiu iki pastos konsistencijos. Tai gali šiek tiek užtrukti, priklausomai nuo jūsų technikos galingumo. Kuo stipresnis variklis, tuo greičiau karamelizuoti riešutai virs praline pasta. Praline pasta yra gan skysta - bėganti. Todėl malkite iki tinkamos konsistencijos. Įdėkite į sandarų indą ir laikykite uždarytą. Praline pastos (sandariai uždarytos) galiojimo laikas labai ilgas, keli mėnesiai tai tikrai. 


No comments:

Post a Comment